Πώς να προετοιμάσετε τους μελλοντικούς ηγέτες της εταιρείας σας

 

Η δημιουργία της επόμενης γενιάς ηγετών δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί ένα καλό σχέδιο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, σωστή εφαρμογή και συστηματική  προσπάθεια, ώστε να εντοπίσετε, να προσελκύσετε και να καλλιεργήσετε τα ταλέντα, εκπαιδεύοντάς τα και προσφέροντάς τους κίνητρα. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε το κατάλληλο έδαφος για τη δημιουργία ηγετικών στελεχών στην επιχείρησή σας στο μέλλον. Δείτε λοιπόν ορισμένα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πετύχετε τον στόχο σας.

 

Κατάρτιση ενός σχεδίου ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού

Πρόκειται για τον οδικό χάρτη όλων των μέτρων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι, ο αριθμός και η περιγραφή των θέσεων. Πρέπει να εξετάζεται ποιο επίπεδο γνώσης και ικανότητας απαιτείται για κάθε εργασία και τι πρέπει να γίνει για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί σωστά και η επόμενη γενιά ηγετών σας στο μέλλον.

 

Εντοπισμός και ανάπτυξη των ταλέντων

Εργαστείτε για να εντοπίσετε εκείνα τα ταλέντα που μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό συμπλήρωμα της ομάδας σας και έναν ηγέτη που αξίζει να τον βοηθήσετε να αναπτυχθεί. Αν δείτε ένα άτομο που δεν πτοείται να αναλάβει νέες ευθύνες, πιθανώς να είναι ο κατάλληλος ηγέτης. Αν εντοπίσετε ένα άτομο που απαιτεί τα φώτα της δημοσιότητας, μπορεί να μην εντάσσεται στους εργαζόμενους που θα πρέπει να επενδύσετε.

 

Προσφορά της απαραίτητης εκπαίδευσης

Φροντίστε να εκπαιδεύσετε σωστά τους εργαζόμενούς σας. Αφού προσδιορίσετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων σας, θα πρέπει να εξετάσετε τις μεθόδους εκπαίδευσης που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν τις δεξιότητες. Υπάρχει μια ποικιλία μεθόδων κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής εκπαίδευσης, της βιωματικής μάθησης, της εκπαίδευσης στην εργασία και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Σωστή καθοδήγηση

Μπορείτε να προπονείτε τα ηγετικά σας ταλέντα στη λήψη αποφάσεων. Όταν δίνετε τη δυνατότητα στους εργαζομένους σας να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στη σημασία της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων, της αξιολόγησης των κινδύνων και της σκέψης των συνεπειών των αποφάσεων. Η ενίσχυση αυτού του είδους σκέψης θα συμβάλει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων.  Επίσης, μπορείτε να τους ζητήσετε να σας καθοδηγήσουν οι ίδιοι στο σκεπτικό τους για το πώς πήραν σημαντική απόφαση.

 

Διατήρηση της υπευθυνότητας

Μπορείτε να θέσετε σαφείς προσδοκίες και  να χτίσετε πάνω σε αυτές. Υπάρχουν στόχοι, προϋπολογισμοί χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες, Επιμένοντας να ζει η ομάδα των ηγετικών σας στελεχών μέσα σε αυτά τα όρια, θα δημιουργήσετε την επόμενη γενιά υπεύθυνων ηγετών στους οποίους  θα μπορείτε να βασιστείτε.

 

Παροχή πρωτοβουλίας με μέτρο

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ποιες αποφάσεις μπορούν να λάβουν σε καθημερινή βάση και πότε χρειάζεται πρόσθετη επίβλεψη. Θα πρέπει να βάλετε όρια στους μελλοντικούς ηγέτες σας σε σχέση με το πότε θα μπορούν να ενεργήσουν ανεξάρτητα και με το ποιες περιπτώσεις απαιτούν να παίρνονται αποφάσεις συλλογικά. Καλό θα είναι επίσης, όταν έχετε αναθέσει σε έναν εργαζόμενο να λάβει μια απόφαση, να μην υπαναχωρείτε ή να μην εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας για τη λήψη μιας λανθασμένης απόφασης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λανθασμένη απόφαση για μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς θα πάρετε μια καλύτερη απόφαση στο μέλλον.

 

Η τοποθέτηση του κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού σε θέσεις που θα τους επιτρέπουν να λαμβάνουν αποφάσεις σε σταθερή βάση, καθώς και η εκπαίδευση και η  σωστή καθοδήγηση, θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων  και θα τους βοηθήσουν να  εξελιχθούν σε πολύτιμα στελέχη της εταιρείας.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?