Ποια trends θα καθορίσουν τη μορφή του μελλοντικού εργασιακού περιβάλλοντος

 

H πανδημία και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη και συνεχώς διαφοροποιούμενη χρήση της τεχνολογίας, έχουν ήδη επιφέρει και θα συνεχίσουν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην εργασία τα επόμενα χρόνια. Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές τάσεις που ήδη αλλάζουν και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον το εργασιακό περιβάλλον.

 

Πάνω από όλα η ασφάλεια

Η ασφάλεια στον χώρο εργασίας δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα μόνο για εργασιακούς χώρους παραγωγής και αποθήκευσης. Οι εργοδότες πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές και διαδικασίες για να βεβαιωθούν ότι και οι υπάλληλοι γραφείου αισθάνονται ασφαλείς. Οι διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, τα μέτρα υγιεινομικής ασφάλειας, οι πολιτικές και οι διαδικασίες για τα θέματα υγείας κλπ. θα πρέπει να τεκμηριώνονται και να κοινοποιούνται σωστά στους εργαζόμενους της εταιρείας.

 

Εξ αποστάσεως και ευέλικτη εργασία

Η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει και οι εταιρείες καλούνται να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν την εταιρική τους κουλτούρα σε ένα εικονικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους. Διοργανώνοντας διαδικτυακές συναντήσεις, ασκήσεις δικτύωσης ή ομαδικές ασκήσεις,  οι εταιρείες θα μπορούν να διατηρήσουν τα ήδη υπάρχοντα ταλέντα τους. Επίσης, αυξάνεται η εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων εργασίας, τα οποία οδηγούν σε ενίσχυση του ηθικού και της παραγωγικότητας, ενώ παράλληλα μειώνουν το άγχος.

 

Ψυχική υγεία και ευεξία

Ένα χαρούμενο και υγιές εργατικό δυναμικό οδηγεί στην παραγωγικότητα και στα κέρδη. Οργανωμένες ομαδικές έξοδοι και δωρεάν υπηρεσίες από επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι κάποιες από τις μεθόδους που υιοθετούν οι επιχειρήσεις.  Οι εργαζόμενοι αναμένουν ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία θα φροντιστεί και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, και πολλοί αναμένουν μάλιστα από τους εργοδότες τους να τους φροντίσουν όταν θα  προκύψουν τυχόν προβλήματα.

 

Coworking, μια τάση παίρνει διαστάσεις

Στους συνεργατικούς χώρους (coworking spaces) εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον μαζί με άλλους επαγγελματίες/κοινωνικές ομάδες, όπου θέτετε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πρακτικής γνώσης. Προκύπτουν πολλά οφέλη, και πολλές εταιρείες κάνουν το βήμα και μετακινούνται από έναν «συμβατικό» χώρο γραφείου σε ένα coworking περιβάλλον ή/και παίρνουν στοιχεία από τον σχεδιασμό και τις εγκαταστάσεις του coworking.

 

Τεχνολογίας συνέχεια…

Τα νεότερα μέλη του κόσμου της εργασίας, οι Millennials και η Gen Z, δεν νιώθουν απλά άνετα με την τεχνολογία, αλλά την ζουν και την αναπνέουν. Οι χώροι εργασίας πρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα στη νέα τεχνολογία, καθώς αυτό που αναμένεται ως «πρότυπο» σε έναν χώρο εργασίας είναι πολύ διαφορετικό ακόμη και σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από 3 χρόνια. Η τεχνολογία βοηθά τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν γρήγορα στην αλλαγή, να εφαρμόσουν καλύτερες εσωτερικές διαδικασίες και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

 

Εκπαίδευση & προσέλκυση ταλέντων

Τα επόμενα χρόνια θα επενδύονται περισσότερα στις δεξιότητες των εργαζομένων και στην επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην εμπειρία των εργαζομένων και προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα καλύτερα ταλέντα.

 

Softskills & διαφορετικότητα

Οι εργοδότες δίνουν όλο και μεγαλύτερη αξία στις συμπληρωματικές δεξιότητες. Από τη συμπόνια έως τις δεξιότητες επικοινωνίας, τα soft skills συμβάλλουν σε έναν πιο αρμονικό και πιο παραγωγικό χώρο εργασίας. Επίσης, οι προσλήψεις ατόμων διαφορετικών φύλων και φυλών έχουν θετική επίδραση στη συνολική λειτουργεία τη εταιρείας. Ένα ποικίλο εργατικό δυναμικό προσελκύει επίσης τα μεγαλύτερα ταλέντα.

 

Η μορφή του μελλοντικού εργασιακού περιβάλλοντος μεταβάλλεται συνεχώς και οι εταιρείες οφείλουν να γνωρίζουν και - όπου χρειάζεται - να ακολουθούν  τις νέες τάσεις που παρουσιάζονται κάθε φορά ώστε να διαθέτουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερους και ικανοποιημένους υπαλλήλους.

 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε κανένα από τα άρθρα μας!  

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?