Πώς ο Covid 19 άλλαξε τον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

 

Στις αρχές του 2020 πολλές εταιρείες μεταπήδησαν γρήγορα σε ένα μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας, απαντώντας στην πανδημία COVID-19. Η εξ αποστάσεως εργασία αποτέλεσε αχαρτογράφητο έδαφος για τους περισσότερους υπαλλήλους. Με τις νέες εξελίξεις, οι εργοδότες και οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού  χρειάστηκε να επανεξετάσουν τον τρόπο δουλειάς τους.

Εν μέσω μιας ακόμη εκτυλισσόμενης κρίσης, οι εργαζόμενοι θεωρούνται όλο και περισσότερο ζωτικής σημασίας παράγοντες για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα, σημειώνονται γρήγορες και συνεχόμενες αλλαγές σε πολλούς τομείς, στις οποίες όλοι καλούνται να προσαρμόζονται συνεχώς.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους ο Covid 19 άλλαξε τον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

 

Νέες απαιτήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού οφείλουν να ενημερώνονται για τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία και την ασφάλεια,  έτσι ώστε οι πολιτικές και οι διαδικασίες που ακολουθούν να πληρούν τις  εκάστοτε απαιτήσεις.

Οι εργαζόμενοι βασίζονται όλο και περισσότερο στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού τους ως κύρια πηγή για ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά. Είναι επίσης σημαντικό το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να συνεργάζεται με τη διοίκηση για να καθορίζει τις σχετικές πολιτικές με την επιστροφή στον φυσικό χώρο εργασίας.

 

Σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών & εκπαίδευση

Αποτελεί ζητούμενο η διασφάλιση για το ότι οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία και υποστήριξη στο σπίτι για να κάνουν τη δουλειά τους, ότι τα ευαίσθητα δεδομένα τους διατηρούνται ασφαλή, καθώς και ότι παραμένουν αφοσιωμένοι και παραγωγικοί.

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις επενδύουν και θα συνεχίσουν να επενδύουν στη νέα τεχνολογία, σε συνεργασία πάντα με τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού και πληροφορικής. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής εκπαίδευση για να επιτευχθεί η πλήρης υιοθέτησή της από τους χρήστες και η διατήρηση της παραγωγικότητας σε υψηλά επίπεδα.

 

Δίκαιη αμοιβή εργαζομένων

Η πανδημία Covid19 έχει επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλλάζουν τα προγράμματα αμοιβών τους μέσω μειώσεων, επαναφοράς κινήτρων κλπ. Η κρίση έχει επίσης επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο τμηματοποιούν το εργατικό τους δυναμικό ώστε να περιλαμβάνουν βασικούς και πρώτης γραμμής εργαζόμενους.

 

Άδειες & ρεπό

Οι εταιρείες είτε αναθεώρησαν τα υπάρχοντα ωράρια εργασίας είτε έκαναν προσωρινές προσαρμογές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Για ορισμένους, αυτή η εμπειρία ανέδειξε την ανάγκη για πιο ευέλικτες πολιτικές. Εναπόκειται στο τμήμα ανθρωπινού δυναμικού και στη διοίκηση να εξετάσουν προσεκτικά ποιες αλλαγές θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πώς θα το κοινοποιούν καλύτερα στο εργατικό δυναμικό.

 

Δέσμευση  & ευημερία των εργαζομένων 

Δεδομένου ότι οι διά ζώσης προσωπικές ευκαιρίες επικοινωνίας δεν είναι πλέον εύκολες, αναπτύχθηκαν διαδικτυακές μέθοδοι ώστε οι εργαζόμενοι να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με την εταιρεία και τη διοίκηση. Επίσης, ορισμένες εταιρείες προσέφεραν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης προκειμένου να στηρίξουν τους εργαζομένους τους.

 

Αποδοχή & αξιοποίηση της διαφορετικότητας

 Οι καταναλωτές, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι περιμένουν περισσότερα από τις εταιρείες σε σχέση με την αποδοχή της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας. Μεταξύ άλλων, η εξ αποστάσεως εργασία βοηθά στην πρόσληψη υπαλλήλων από ποικίλα υπόβαθρα, πολιτισμούς και γεωγραφικές τοποθεσίες. Επίσης, η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαχείριση των  διαφωνιών είναι πάντα προς όφελος της επιχείρησης.

Το τμήμα Διοίκησης Aνθρώπινου Δυναμικού έχει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν την εποχή, όπου η μορφή της εργασίας αλλάζει συνεχώς. Από το να βοηθήσουν στη μετάβαση σε πιο remote μορφές εργασίας, μέχρι το να οργανώσουν τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού και να φροντίσουν για την ευημερία του, οι άνθρωποι στα τμήματα Aνθρώπινου Δυναμικού θα αποτελέσουν μία σημαντική πηγή ανάπτυξης για κάθε επιχείρηση. 

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?