Πώς η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας οδηγεί στην επιτυχία της εταιρείας

 

Πληθώρα επιχειρηματικών πρακτικών που επιβεβαιώνονται από επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας αποτελεί μια επιτυχημένη συνταγή. Η ισορροπημένη συνύπαρξη εργαζομένων διαφορετικών φύλων, εθνικοτήτων, πολιτισμών, ηλικιών, φυσικών ικανότητων, σεξουαλικών προσανατολισμών, θρησκευτικών πεποιθήσεων, ενδιαφερόντων, εμπειριών και εξατομικευτικών χαρακτηριστικών, μπορούν να οδηγήσουν στην πιο αποτελεσματική εκπλήρωση των στόχων μιας επιχείρησης.

Η επίτευξη ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας σημαίνει ότι αναδεικνύετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά των υπαλλήλων σας και τους επιτρέπετε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, ενώ παράλληλα δίνετε τη δυνατότητα στην επιχείρησή σας να αποκομίσει οφέλη που είναι μετρήσιμα.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες μέσω των οποίων η διαφορετικότητα οδηγεί στην επιτυχία:

 

Αυξημένη παραγωγικότητα

 Ένας  χώρος εργασίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα αφήνει χώρο για την ανάπτυξη περισσότερων νέων ιδεών και διαδικασιών. Όταν πολλές και διαφορετικές απόψεις ενώνονται για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο, αναδεικνύουν κάτι φρέσκο και καινούργιο.  Αυτή η συνύπαρξη ποικιλομορφίας ταλέντων δημιουργεί μια μεγάλη δεξαμενή δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και μια ποικιλία εμπειριών και αντιλήψεων που ενισχύει  την παραγωγικότητα.

 

Έντονη δημιουργικότητα και επίτευξη καινοτομίας

Καθώς συνεργάζονται άνθρωποι διάφορετικών πολιτισμών και αντιλήψεων, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους. Όταν τέτοιοι άνθρωποι γίνονται μια ομάδα  στην οποία ο καθένας βλέπει από άλλη σκοπιά το ίδιο θέμα, μπορούν να προσφέρουν πρωτοποριακές ιδέες που θα οδηγήσουν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, κι επιπλέον μπορούν να προσφέρουν και  αποδοτικότερες λύσεις για προβλήματα που προκύπτουν.

 

Περισσότερο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι

Μια υγιέστερη οργανωτική κουλτούρα εξασφαλίζει πιο ικανοποιημένους εργαζόμενους και εργοδότες. Όταν οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται από την ομάδα, τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες, νιώθουν σεβασμό από τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων μιας εταιρείας ή οργανισμού. Σε περιπτώσεις που οι σκέψεις, το διαφορετικό υπόβαθρο και οι ιδέες ενθαρρύνονται χωρίς διακρίσεις, οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν περισσότερο στο εργασιακό περιβάλλον.

 

Βελτίωση στρατηγικών μάρκετινγκ

Η διαφορετικότητα των εργαζόμενων επιτρέπει σε μια εταιρεία να διαφοροποιήσει, να εμπλουτίσει ή να εμβαθύνει στο κοινό στο οποίο στοχεύει.  Το κοινό αγοράς στο οποίο απευθύνεται μια επιχείρηση πιθανότατα να είναι ποικίλο: άνδρες, γυναίκες, 20χρονοι, 50χρονοι, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι κλπ. Εάν ένας εργοδότης επιθυμεί να αυξήσει  την πελατειακή/καταναλωτική βάση της εταιρείας του και να βελτιώσει τη στρατηγική της, είναι σημαντικό να κατανοήσει πώς θα προσελκύσει τον καθένα και πώς θα καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες του.

 

Βελτιωμένη πολιτιστική ευαισθητοποίηση

 Ένα διαφορετικό φάσμα πολιτισμών στον χώρο εργασίας επιτρέπει την εξοικείωση με διαφορετικές κουλτούρες στην παγκόσμια αγορά. Εάν μια εταιρεία συναλλάσσεται με την Κίνα, η ύπαρξη ενός υπαλλήλου που μιλά τα Μανδαρινικά είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Καλή φήμη

Εάν οι δυνητικοί υπάλληλοι ή πελάτες βλέπουν ότι μια εταιρεία αντιπροσωπεύει έναν χώρο εργασίας που αποδέχεται και προάγει τη διαφορετικότητα, τους κάνει να νιώθουν ότι μπορούν να σχετίζονται περισσότερο με αυτήν, προωθεί μια θετική φήμη, αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας στην αγορά και δημιουργεί μια πιο διαφοροποιημένη βάση πελατών.  Η χρήση διαφήμισης που απεικονίζει άτομα ώριμης ηλικίας ή άτομα με διαφορετικές ικανότητες ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους για εργασία  να υποβάλουν αίτηση.  Τέτοιες εταιρείες θεωρούνται καλύτεροι εργοδότες.

 

Με μια ομάδα  υπαλλήλων από διαφορετικό υπόβαθρο, η εταιρεία είναι σε θέση να κατανοήσει πραγματικά τους στόχους, τις προτιμήσεις, τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των καταναλωτών της αλλά και να προάγει την καινοτομία και την δημιουργικότητα. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζει ανάλογα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση στην αγορά.

 

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε κανένα από τα άρθρα μας!   

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?