Είσαι εσωστρεφής χαρακτήρας; Δες αυτά τα 5 tips για την επόμενή σου συνέντευξη

 

Με τις φιλοδοξίες καριέρας και τις οικονομικές ανάγκες που διακυβεύονται σήμερα, μια συνέντευξη για θέση εργασίας μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά αν είσαι εσωστρεφές άτομο, ίσως οι πιθανότητες να είναι εναντίον σου όταν ανταγωνίζεσαι με υποψήφιους που νιώθουν πιο άνετα όταν βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι εσωστρεφείς συνήθως διαθέτουν καλές δεξιότητες ακρόασης, ισχυρή ικανότητα εστίασης και προσεγμένο επικοινωνιακό στυλ αλλα δυσκολεύονται να μιλήσουν με αυτοπεποίθηση για τα επιτεύγματα τους. Επίσης δυσκολευονται με το λεγόμενο “small talk”, την ικανότητα δηλαδή να δημιουργήσουν αμέσως τη σωστή χημεία συζητώντας με τα άτομα που τους παίρνουν συνέντευξη. Συνεπώς μια συνέντευξη να αποτελεί πρόκληση για εκείνους.

Εάν έχεις έναν εσωστρεφή τύπο προσωπικότητας, δες πέντε συμβουλές για το πώς μπορείς όχι μόνο να επιβιώσεις, αλλά και να διαπρέψεις στην επόμενη συνέντευξη σου.

 

Η προετοιμασία είναι το μυστικό σου όπλο

Οι εσωστρεφείς συχνά χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν εσωτερικά τις πληροφορίες πριν δώσουν μια απάντηση. Ευτυχώς για σένα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδικασίας μπορεί να υλοποιηθεί πριν από τη συνέντευξη, κάνοντας τα παρακάτω:

  • Ζήτησε την περιγραφή της θέσης και τις ακριβείς απαιτήσεις της εκ των προτέρων
  • Αναζήτησε συνηθισμένες δύσκολες ερωτήσεις και προετοίμασε τις απαντήσεις σου
  • Σύνταξε μια λίστα ερωτήσεων που μπορείς να κάνεις στον συνεντευκτή
  • Ερεύνησε σχετικά με την εταιρεία και προετοίμασε θέματα σύντομης συζήτησης (small talk)

 

«Φόρτισε τις μπαταρίες σου» πριν από τη συνέντευξη

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των εσωστρεφών είναι η ανάγκη να “επαναφορτιστούν” μακριά από τους άλλους. Την ημέρα της συνέντευξης, βεβαιώσου ότι έχεις προγραμματίσει πολύ λίγα πράγματα για πριν και μετά από αυτήν. Αφιέρωσε χρόνο χαλαρώνοντας και κάνοντας αυτό που σου αρέσει στο σπίτι & διάβασε το υλικό που έχεις προετοιμάσει για τη συνέντευξη, ώστε να είναι φρέσκο ​​στο μυαλό σου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αντιμετωπίσεις τη συνέντευξη με ενέργεια για ολόκληρη τη διαδικασία.

 

Τόνισε τα δυνατά σου σημεία όταν απαντάς σε ερωτήσεις

Καθώς οι περισσότερες συνεντεύξεις διεξάγονται με λίγα άτομα στην αίθουσα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επιδείξεις τις δικές σου δεξιότητες ακρόασης και να δώσεις εστιασμένες απαντήσεις που αναδεικνύουν αυτά που μπορείς να προσφέρεις. Αν ψάχνεις για έμπνευση, σκέψου προηγούμενες καταστάσεις όπου έλυσες προβλήματα και ξεπέρασες τις προκλήσεις. Επίσης, έχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορείς να λειτουργείς σε συνθήκες οι οποίες συνήθως ευνοούν εξωστρεφή άτομα, όπως ομαδικά έργα ή παρουσιάσεις, θα διασφαλίσεις ότι έχεις καλύψει όλες τις απαιτήσεις.

 

Ευθυγραμμίσου με τον τόνο του συνεντευκτή

Οι εσωστρεφείς κάποιες φορές μπορεί να θεωρηθούν ως βαρετοί, απόμακροι και χωρίς ενθουσιασμό, κι αυτό επειδή είναι ήρεμοι και στοχαστικοί. Για να βεβαιωθείς ότι αυτό δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καλό θα είναι να ευθυγραμμιστείς με τον τόνο του συνεντευκτή. Αν κάνει πολλές χειρονομίες, ενίσχυσε κι εσύ τις δικές σου κινήσεις. Αν χρησιμοποιεί πολύ χιούμορ, δώσε τις απαντήσεις σου λίγο πιο ανάλαφρα. Αν ο τόνος του είναι πολύ επαγγελματικός, ακολούθησε κι εσύ το παράδειγμά του. Επίσης βοηθά να μιμηθείς τη γλώσσα του σώματός του, χωρίς φυσικά να το παρακάνεις.

 

Εστίασε τις καλύτερες προσπάθειές σου στην αρχή και στο τέλος

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που έχεις απέναντί σου στη συνέντευξη σχηματίζουν τις πρώτες τους εντυπώσεις για εσένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και ως εσωστρεφής, αυτή η γρήγορη κρίση είναι πραγματικά προς όφελός σου, καθώς η μεγαλύτερη άνεση και φιλικότητα συνήθως δεν εκτιμάται ως δυνατό σημείο στην πρώτη γνωριμία. Αντίστοιχα, θα ήθελες να ολοκληρώσεις τη συνέντευξη με τον ίδιο θετικό τρόπο, ώστε η τελευταία εντύπωση να είναι τόσο καλή όσο η πρώτη. Χάρισέ τους ένα μεγάλο χαμόγελο, ευχαρίστησέ τους για την ευκαιρία που σου έδωσαν και αντάλλαξε μια σφιχτή χειραψία μαζί τους.

 

Είτε είσαι εσωστρεφής, είτε όχι επισκέψου καθημερινά το www.carierista.com για τις πιο προσφατες θέσεις εργασίας στην Κύπρο αλλά και για ακόμα περισσότερα interview tips.

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?