Τα 7 Σημαντικότερα Soft Skills Στην Αγορά Εργασίας

Το εργασιακό περιβάλλον και οι απαιτήσεις από τους υποψηφίους αλλάζουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και τα soft skills – επαγγελματικές δεξιότητες– αποκτούν σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή προσωπικού από τις εταιρείες. Οι εργοδότες πλέον δεν αναζητούν μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις και εμπειρία στον εκάστοτε κλάδο, αλλά και ένα πλήθος από δεξιότητες οι οποίες θα συμβάλουν στην κατάλληλη επιλογή ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, ο COVID-19 ήταν ο καταλύτης που επιτάχυνε τη στροφή των εργοδοτών στην αναζήτηση πιο ουσιαστικών δεξιοτήτων, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις της τεχνολογίας να ήταν ραγδαίες καθιστώντας επιτακτική την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως ο προγραμματισμός και η ανάλυση δεδομένων, ωστόσο αποδείχθηκε πως οι ανθρώπινες δεξιότητες είναι αναντικατάστατες. Ενσυναίσθηση, επικοινωνία, συναισθηματική νοημοσύνη, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα soft skills που θα θέσουν νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα.

 

SOFT SKILLS: ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Τα soft skills (μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες) είναι μια σειρά από δεξιότητες που πρέπει κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας που κατέχει. Πρόκειται για χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου που μεταφέρει και προσαρμόζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρεθεί και είναι αυτά που το ορίζουν και το ξεχωρίζουν από άλλους εργαζόμενους, καθιστώντας το ίδιο, αλλά και το βιογραφικό του, μοναδικό.

 

SOFT SKILLS: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Οι σημαντικότερες επαγγελματικές δεξιότητες στις οποίες πρέπει να επενδύσεις είναι:

 

  1. Ανάλυση και επίλυση προβλημάτων (problem solving)

Πρόκειται για τον εντοπισμό των σημαντικότερων παραμέτρων σε σύνθετα προβλήματα και την εξεύρεση δημιουργικών και πρακτικών λύσεων σε κάθε ένα από αυτά. Η επίλυση προβλημάτων αποτελεί μια μεθοδολογία η οποία μπορεί να φαντάζει μηχανική, ωστόσο πρόκειται για μια εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία. Με απλά βήματα (ανάλυση του προβλήματος, καταγραφή πιθανών λύσεων, επιλογή, εφαρμογή και αξιολόγησή της καλύτερης λύσης) μπορείς να δημιουργείς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την αποτελεσματική λειτουργία μιας επιχείρησης.

 

  1. Επικοινωνία (Communicative skills)

Δεν είναι δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφράζεται με ακρίβεια και σαφήνεια στον προφορικό ή τον γραπτό λόγο. Σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας, και κυρίως στην εργασία του, κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μεταφέρει αποτελεσματικά το μήνυμά του, προσαρμόζοντας το ύφος και την εκφραστικότητά του ανάλογα με την περίσταση. Από την σύνταξη ενός e-mail και την περιεκτική καταγραφή ενός report, μέχρι την αναλυτική παρουσίαση σε μικρό ή μεγάλο κοινό, ο εργαζόμενος του σήμερα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει το μήνυμά του εμπεριστατωμένα, ξεκάθαρα και στοχευμένα. Ανάλογα το αντικείμενο της εργασίας σου, η επικοινωνιακή ικανότητα (γραπτή ή προφορική) θα συμβάλει στο να είσαι πιο αποτελεσματικός/ή στη δουλειά σου και να πετύχεις τους στόχους που απαιτεί ο ρόλος σου πχ ανάπτυξη πελατολογίου, account manager, γραμματειακή υποστήριξη, πωλήσεις κ.ά..

 

  1. Ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οργάνωση (Task priority)

Οι υποχρεώσεις στο εργασιακό περιβάλλον είναι ατελείωτες, γεγονός που προκαλεί σύγχυση, άγχος και εν τέλει μειωμένη απόδοση. Ωστόσο, η σωστή ιεράρχηση καθηκόντων κατά προτεραιότητα και η επίδειξη ευελιξίας στην οργάνωση της δουλειάς με αποτελεσματικό τρόπο, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα που αναζητά ένας εργοδότης ώστε να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησής του. Βρες τις σημαντικότερες αρμοδιότητες κάθε μέρα και οργάνωσε τον χρόνο σου σύμφωνα με αυτές.

 

  1. Διαχείριση πίεσης (Pressure control)

Ομολογουμένως, η δεξιότητα διαχείρισης της πίεσης είναι ένα από τα δυσκολότερα skills. Στο περιβάλλον κάθε σύγχρονης εταιρείας οι αρμοδιότητες είναι πολυάριθμες και η πίεση χρόνου σχεδόν καθημερινότητα. Η επίδειξη αποτελεσματικότητας, ακόμη και αν ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, και η αντιμετώπιση προβλημάτων με θετικό τρόπο αποτελούν υψίστης σημασίας δεξιότητες για εσένα που θέλεις να ξεχωρίσεις σε μια ομάδα.

 

  1. Συνεργασία (Team spirit)

“Teamwork makes the dream work” – καθόλου τυχαία. Η ικανότητα συνεργασίας με τους άλλους στο πλαίσιο μιας ομάδας σε διάφορα οργανωτικά επίπεδα και ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας κάθε ατόμου της ομάδας αποτελούν πολύ σημαντικά skills που πρέπει να διαθέτεις. Κάθε άτομο της ομάδας είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι και όλοι μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Μάθε να εντοπίζεις την μοναδικότητα κάθε μέλους της ομάδας και να συνεργάζεσαι αποτελεσματικά μαζί του.

 

  1. Προσόντα ηγεσίας (Leadership)

Όλοι θέλουν να ηγούνται, αλλά λίγοι ξέρουν να το κάνουν σωστά. Η ικανότητα διαχείρισης, ανάπτυξης και ενθάρρυνσης του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την μέγιστη δυνατή απόδοσή του είναι ένα κομμάτι κάθε ηγετικής προσωπικότητας. Επιπλέον, το να μπορείς να αναλαμβάνεις την ευθύνη, καθώς και την πρωτοβουλία για την υλοποίηση ενός έργου υψηλού επιπέδου εντός καθορισμένων προθεσμιών είναι ιδιαίτερες δεξιότητες για εσένα που θες να εξελίξεις την καριέρα σου.

 

  1. Δημιουργικότητα (Creativity)

“Think out of the box”, ή αλλιώς βρες την καινοτομία! Δεν αρκεί μόνο να υλοποιείς αυτά που σου ζητούν, αλλά και να μπορείς να το κάνεις δημιουργικά. Βάλε μια μοναδική, τη δική σου, πινελιά σε καθετί που κάνεις και ψάξε να βρεις δημιουργικούς τρόπους που θα κάνουν τη δουλειά σου να ξεχωρίσει. Αυτό θα δείξει, άλλωστε, ποιος/α είσαι και τι μπορείς να κάνεις πραγματικά.

 

Η λίστα με τα soft skills μεγαλώνει διαρκώς. Εσύ πόσα από αυτά διαθέτεις; Ενημερώσου και εκπαιδεύσου για να είσαι πάντα εντός αγοράς.

 

Πηγή

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?