Απορρίφθηκες μετά από μία συνέντευξη; Να τι πρέπει να κάνεις

 

Είναι φυσιολογικό να μη σου αρέσει όταν απορρίπτεσαι μετά από μια συνέντευξη, και ειδικά αν έχεις κάνει μεγάλη προετοιμασία τότε μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να δεχτείς την απόρριψη. Αλλά με τη σωστή νοοτροπία, μπορείς να μετατρέψεις την εμπειρία σε ευκαιρία εξέλιξης της καριέρας σου. Εάν επιτρέψεις στην απόρριψη να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σου και να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σου σε μελλοντικές συνεντεύξεις. Στην περίπτωση που έλαβες ένα μήνυμα απόρριψης, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να παραμείνεις θετικός, αισιόδοξος και με κίνητρο.

 

Ζήτησε λεπτομερή σχόλια (feedback)

Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να κάνεις μετά την απόρριψη είναι να σκεφτείς τι συνέβη και πώς μπορείς να μάθεις από αυτό. Το να ζητήσεις σχόλια (feedback) είναι η πιο πολύτιμη κίνηση που μπορείς να πραγματοποιήσεις όταν αντιμετωπίζεις μια απόρριψη. Η αυτο-ανάλυση από μόνη της δεν θα σου δώσει όλη την εικόνα για τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκες, οπότε μη φοβηθείς να ζητήσεις μια λεπτομερή αξιολόγηση.

 

Επανεξέτασε και συλλογίσου

Η σκέψη να συμβιβαστείς με την απόφαση του εργοδότη και να αφήσεις πίσω σου την εμπειρία μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσεις μια σημαντική ευκαιρία μάθησης. Χρειάζεται να επιστρέψεις σε όλα όσα συνέβησαν, από τον τρόπο που προετοιμάστηκες και έκανες την έρευνα μέχρι τις αλληλεπιδράσεις σου στη συνέντευξη και οτιδήποτε ακολούθησε. Εάν η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σταδιακά, βαθμολόγησε την απόδοσή σου για κάθε στάδιο και καθόρισε πού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

 

Προσδιόρισε τις αδυναμίες και δημιούργησε ένα προσωπικό σχέδιο ανάπτυξης

Αναλογίσου τα σχόλια από τις προηγούμενες απορρίψεις και εξέτασε αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα ζητήματα. Σημείωσε τυχόν αδυναμίες για τις οποίες μπορείς να κάνεις κάτι και χρησιμοποίησέ τις ως επίκεντρο για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσεις την προετοιμασία σου την επόμενη φορά. Μετάτρεψε αυτές τις απαιτήσεις σε σχέδιο για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να καλύψεις τα κενά στην απόδοσή σου.

 

Φιλοσόφησέ το

Το feedback μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις ότι μερικές φορές η απόρριψη μπορεί ακόμα και να σε συμφέρει. Αν η εταιρεία προτιμά κάποιον με μεγάλη εμπειρία την οποία εσύ δεν διαθέτεις ή θέλει κάποιον που να μιλά μία παραπάνω ξένη γλώσσα, τότε αξίζει να το φιλοσοφήσεις. Το κλειδί είναι να εστιάσεις σε πράγματα που μπορείς ρεαλιστικά να αλλάξεις. Ακόμα κι αν αισθάνθηκες ότι η συνέντευξή σου πήγε τέλεια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και η συγκεκριμένη θέση ήταν ιδανική για σένα.

 

Βελτίωσε την αναζήτησή σου

Μερικές φορές η διαδικασία της συνέντευξης και των σχολίων μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι η θέση δεν σου ταίριαζε. Ανάτρεξε στις προδιαγραφές της θέσης και αναρωτήσου αν θα μπορούσες πραγματικά να δεις τον εαυτό σου σε αυτόν τον ρόλο. Εάν υπήρχαν πτυχές της θέσης που δεν σε ενθουσίασαν, το άτομο στο οποίο έδωσες τη συνέντευξη θα μπορούσε να το διαπιστώσει. Χρησιμοποίησε την εμπειρία σου ώστε να βελτιώσεις τις μελλοντικές αναζητήσεις για μια νέα θέση εργασίας.

 

Δημιούργησε ανθεκτικότητα

Στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο χώρο εργασίας, η ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανθεκτικότητας είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Δες κάθε αποτυχία ως μια πρόκληση για να αυξήσεις την αυτογνωσία σου και την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση. Η υπέρβαση των εμποδίων στην καριέρα σου θα αυξήσει τις πιθανότητές σου να αποκτήσεις τη σωστή θέση, οπότε μείνε θετικός και προσπάθησε να μάθεις από την εμπειρία αυτή που θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για την επόμενη ευκαιρία.

 

Συνέχισε να ψάχνεις στο carierista.com

Μία απόρριψη δε σημαίνει τίποτα όταν υπάρχουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας που σε περιμένουν στο www.carierista.com. Συνέχισε την αναζήτηση και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεις σύντομα τη δουλεια των ονείρων σου.

 

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?