Πώς να αλλάξεις καριέρα μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας

 

Σε περιόδους αβεβαιότητας, τείνουμε να βαλτώνουμε και να μένουμε προσκολλημένοι στη διαμορφωθείσα κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εστιάζουμε στις πιο επείγουσες αποφάσεις μας, όπως στο να διατηρήσουμε την οικογένειά μας ασφαλή και υγιή, στο να ικανοποιήσουμε το αφεντικό μας, ή στο να βρούμε μια καινούργια δουλειά το συντομότερο δυνατό. Όταν είμαστε κυριευμένοι από τέτοιες έγνοιες, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο, κίνητρο και πνευματική ενέργεια για να σκεφτούμε τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα.

Όμως, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι μεγάλες περίοδοι αβεβαιότητας, ταυτόχρονα προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για στρατηγικό και μακρπρόθεσμο σχεδιασμό. Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε να αξιοποιήσει τη δύναμη της αβεβαιότητας ώστε να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική για την αλλαγή της καριέρας του.

 

Γίνε πιο ευέλικτος στις επιλογές σου

Η σταθερή άνοδος δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επιταχύνεις την καριέρα σου. Εξέτασε το ενδεχόμενο να μετακινηθείς σε μια θέση ίσης αξίας και αμοιβής, που υπόσχεται περισσότερες ευκαιρίες προόδου. Ή θα μπορούσες να κάνεις ένα βήμα πίσω, δουλεύοντας με μικρότερη αμοιβή ή με έναν τίτλο με μικρότερο κύρος. Επίσης η μέθοδος της “σφεντόνας” σημαίνει το να έχεις μια θέση με λιγότερες στιγμές ευχαρίστησης στο παρόν, αλλά και περισσότερες επιλογές στο μέλλον, που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις προς τους στόχους σου. Όταν εφαρμόζεις τη γνώση, την εμπειρία και τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσω αυτών των κινήσεων, αυξάνεις τις πιθανότητές σου να εκτοξευτείς πολύ πιο μπροστά από εκεί όπου ξεκίνησες.

 

Εστίασε στην εξέλιξή σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι επιτυχημένοι επαγγελματίες επιδίωκαν ρόλους που έδιναν έμφαση στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων για την αύξηση του εισοδήματός τους. Με την πάροδο του χρόνου, πέρασαν μπροστά από τους συνομηλίκους τους. Δεν αξίζει μόνο να πιέσεις τον εαυτό σου να μάθει νέα πράγματα, αλλά και να δώσεις έμφαση στη μακροπρόθεσμη προσωπική ανάπτυξη σε σχέση με τις άμεσες οικονομικές απολαβές. Εάν μια εθελοντική θέση σε βοηθάει να επεκτείνεις το χαρτοφυλάκιο των δεξιοτήτων σου ή να κάνεις σημαντικές επαφές, μη φοβηθείς να συνεισφέρεις. Χτίζεις ανθεκτικότητα και δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

 

Αξιοποίησε το δίκτυό σου

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι εάν θέλουν να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις και να επιταχύνουν την καριέρα τους, πρέπει να περιβάλλονται από ένα ισχυρό δίκτυο προσωπικών σχέσεων, για τις οποίες εργάζονται συνεχώς. Εάν είσαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που αναζητούν μια νέα δουλειά μετά την πανδημία, μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια. Όσο περισσότερο ενημερώνεις τους άλλους ότι ψάχνεις για δουλειά, τόσο το καλύτερο για σένα. Αναζήτησε τρόπους για να διευρύνεις το δίκτυο των γνωριμιών σου και να βρίσκεσαι σε επαφή μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά εάν έχετε παρόμοια ενδιαφέροντα ή δεξιότητες.

 

Συνέχισε να στοχεύεις στο μέλλον

Οι συνεχείς αλλαγές είναι η νέα κανονικότητα. Για να επιβιώσεις σε αυτούς τους ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς, πρέπει κι εσύ να μεταβάλλεσαι μαζί τους. Για να πετύχεις σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον, χρειάζεται να είσαι ευέλικτος και να ρισκάρεις. Αναγνώρισε ότι η αλλαγή πλησιάζει και κάνε επιλογές που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις σήμερα, τις γνώσεις που θα είναι σε ζήτηση αύριο. Απλώς μη μένεις ακίνητος όσο οι τάσεις και οι ανταγωνιστές εξελίσσονται. Το να βρίσκεσαι μπροστά είναι ευκολότερο από όσο ακούγεται, αρκεί να παραμένεις σε συνεχή κίνηση.

 

Χρησιμοποίησε το carierista.com

Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας είναι πολύ χρήσιμο να ενημερωνεσαι συνεχώς για τα νέα στην αγορά εργασίας, τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν και να διαβάζεις άρθρα που έχουν να κάνουν με την βελτίωση των δεξιοτήτων σου.

Γι’ αυτό το λόγο το carierista.com πρέπει πάντα να βρίσκεται στα bookmarks σου!

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?