Tips συνέντευξης: πώς να απαντήσεις σωστά στις ερωτήσεις

Η προετοιμασία πριν την συνέντευξη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία της. 

Έχουμε καταγράψει τις πιο sos απαντήσεις σε ερωτήσεις συνέντευξης, καθώς και μερικά παραδείγματα που μπορούν να σε κατευθύνουν!

 


Πες μας λίγα λόγια για σένα


Κάθε συνέντευξη είναι μια γνωριμία ανάμεσα σε σένα την εταιρεία και τον Recruiter που έχεις απέναντί σου. Και όπως σε κάθε νέα γνωριμία οι πρώτες κουβέντες αφορούν ονόματα, ηλικίες και ζωή – έτσι και σε μια συνέντευξη εργασίας η πρώτη κουβέντα ξεκινά με την ερώτηση Πες μας λίγα λόγια για σένα

Σε αυτή, λοιπόν, την ερώτηση κάνεις μία σύντομη σύνοψη του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού σου background.

  • Αναφέρεις το background σου
  • Επισημαίνεις τα skills σου – τόσο τα hard όσο και τα soft – πάντα με γνώμονα τα ζητούμενα της εκάστοτε αγγελίας εργασίας
  • Κάνεις έναν – δραματικό – επίλογο αναφέροντας το ενδιαφέρον σου για την εκάστοτε θέση εργασίας 

Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι η Μαρία επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση ως Social Media Manager, ενώ ήδη εργάζεται σε παρόμοιο ρόλο. Τι θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση; 

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι για την εταιρεία Carierista.com στη θέση Marketing & Growth Specialist. Κατά τη διάρκεια παραμονής μου στη συγκεκριμένη εταιρεία κέρδισα αρκετές διακρίσεις και πήρα προαγωγή δύο φορές. Λατρεύω τη διοργάνωση και διαχείριση διαφημιστικών καμπανιών στα social media, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσω αυτών αύξησα τις εγγραφές των χρηστών στην πλατφόρμα τoy Carierista.com κατά 60% μέσα σε έναν χρόνο. Αν και αγαπώ βαθύτατα την τρέχουσα θέση εργασίας μου, πιστεύω ότι είμαι πλέον έτοιμος για μια νέα πρόκληση σαν αυτή που μου έχει παρουσιαστεί αυτή τη στιγμή.

 

Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία της προσωπικότητας σου;

 

Ποια είναι τα δυνατά/ αδύνατα σου στοιχεία; Μίλησε μας για κάτι το οποίο έχεις καταφέρει και αισθάνεσαι πραγματικά υπερήφανος. Υπήρξε κάποια άβολη στιγμή που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις  και αν ναι πώς την ξεπέρασες;

Με όποια από τις παραπάνω παραλλαγές σου τεθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, το point είναι ένα: Μη φοβάσαι να έχεις μειονεκτήματα ή κάποια στιγμή που σε έκανε να νιώσεις άβολα…

Καθώς, σε αυτή την περίπτωση, ο Recruiter επιθυμεί να μάθει:

  • Τι μπορεί να σε πάει μπροστά στην καθημερινότητά σου στη δουλειά και τι πίσω;
  • Πώς αξιοποιείς υπέρ σου κάθε δυνατό κι αδύναμο στοιχείο σου;

Δηλαδή, ας πάρουμε πάλι το παράδειγμα της Μαρίας συζητώντας για ένα βασικό μειονέκτημά της – την έλλειψη time management και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Αν χρειαζόταν να ανακαλέσω ένα από τα βασικά αδύνατα στοιχεία του χαρακτήρα μου, τότε αυτό σίγουρα θα ήταν η αδυναμία μου να διαχειριστώ σωστά το χρόνο μου – σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, δυστυχώς ή ευτυχώς, η όλη συνθήκη της remote εργασίας κατά την οποία δούλευα σε έναν χώρο μόνη μου χωρίς ουσιαστική επιτήρηση με ώθησε, ώστε να το δουλέψω… Ξεκίνησα να καταγράφω τις standard καθημερινές μου αρμοδιότητες, το χρόνο υλοποίησής τους και ίσως τους πιθανούς περισπασμούς. Και έτσι με τη μέθοδο της αυτοπαρατήρησης – και πάντα με μια agenda αγκαλιά – είμαι σε θέση να πω ότι έχω γίνει ήδη φίλη με τη διαχείριση του χρόνου μου.

 


Γιατί θεωρείς ότι ταιριάζεις σε αυτόν τον ρόλο;

 

Αφού το introduction έχει πλέον γίνει, δε νομίζεις ότι ήρθε η ώρα για τις πιο σχετικές με το ρόλο ερωτήσεις; 

Τέτοιου τύπου ερωτήσεις μπορείς να τις απαντήσεις με τους εξής τρόπους:

Ανέφερε ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς σου. Είτε έχεις απτά αριθμητικά αποτελέσματα είτε ένα portfolio γεμάτο projects, είναι απαραίτητο να τα αναφέρεις ώστε να ενισχύσεις τη θέση σου…

Για παράδειγμα, η Μαρία θα μπορούσε να τονίσει τα αριθμητικά αποτελέσματα των digital καμπανιών της για την Carierista.com – δηλ. αύξηση των εγγραφών στην πλατφόρμα κατά 60% για το έτος 2020-21. 

Ενώ, εγώ που σου γράφω αυτό το άρθρο, θα μπορούσα να αναφέρω τον αριθμό των άρθρων που έχω συντάξει κατά τη διάρκεια παραμονής μου στo Carierista.com και τα πιθανά web clicks!

Και αν δε διαθέτεις προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, μπορείς πάντα να περιγράψεις τι πρόκειται να κάνεις τις επόμενες 30-60 μέρες: Εξήγησε στους υπεύθυνους προσλήψεων, τι αναμένεις να πετύχεις/ διεκπαιρεώσεις, μέσα στις επόμενες 30-60 μέρες, σε περίπτωση που πάρεις τη θέση. Εκφράζοντας τα μελλοντικά σου πλάνα, θα δείξεις τον τρόπο με τον οποίο δουλεύεις αλλά και τι μπορούν να περιμένουν από εσένα.

 


Για ποιους λόγους θέλεις να αποχωρήσεις από την τρέχουσα εργασία σου;

 

Σύμφωνα με τον career expert, Marlon Mai, μια καλή συμβουλή είναι όταν αποφασίσεις να παραιτηθείς από την παρούσα θέση εργασίας σου να καταγράψεις όλους τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Έτσι, όχι μόνο θα έχεις έτοιμη την απάντηση σου σε μια πιθανή συνέντευξη αλλά θα μπορείς να ψάξεις για μια νεα δουλειά ακόμα πιο μεθοδευμένα και στοχευμένα!

Για παράδειγμα, μια καλή απάντηση θα μπορούσε να είναι:

Αναζητώ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες ανέλιξης
Ενδιαφέρομαι να κάνω στροφή στην καριέρα μου
Αναζητώ περισσότερες προκλήσεις
Διέθετα συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, το οποίο και δεν ανανεώθηκε

 


Ποιες είναι οι μισθολογικές σου προσδοκίες;

 

Μια ερώτηση που ναι μεν μπορεί να σε φέρνει συχνά – πυκνά σε δύσκολη θέση, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρεις να κοστολογείς τον εαυτό σου, τα προσόντα σου και τις αρμοδιότητές σου. Και, σίγουρα, να την απαντάς διπλωματικά ακολουθώντας μια από τις παρακάτω μεθόδους…

Μπορείς να αναφέρεις ένα εύρος τιμών. 

Δηλαδή, μπορείς να παραθέσεις εκ νέου τα καίρια προσόντα σου και τις επιθυμητές ετήσιες απολαβές σου…

ή μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση

Δηλαδή, να απαντήσεις με μια ερώτηση τύπου Ποιος είναι ο μέσος μισθός για ενός εργαζομένου σε μια αντίστοιχη θέση εργασίας στην εταιρεία σας; 

 

 

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;

 

Και εδώ έχουμε μια ακόμη ερώτηση φωτιά, κατά την οποία ο Recruiter σου επιθυμεί να μάθει:

  • είσαι ρεαλιστής / θέτεις ρεαλιστικούς στόχους;
  • έχεις φιλοδοξίες σαν άνθρωπος;
  • η εκάστοτε θέση εργασίας εναρμονίζεται με τους επαγγελματικούς σου στόχους; 

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η Μαρία της ιστορίας μας θα μπορούσε να αναφέρει:

Δεδομένης της μακροχρόνιας και επιτυχημένης πορείας μου στον κλάδο των social media, αισθάνομαι πλέον σε θέση να αναλάβω περισσότερες διαχειριστικές ευθύνες τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως μάλιστα και έναν ηγετικό ρόλο σε ορισμένα projects. Ήμουν αρκετά τυχερή που συνεργάστηκα με κάποιους από τους πιο έμπειρους marketing managers της αγοράς, και έτσι το να εξελιχθώ σε έναν σπουδαίο manager είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη.

 


Για ποιους λόγους η εταιρεία μας είναι καλύτερη επιλογή από το προηγούμενο (ή τωρινό) περιβάλλον εργασίας σου;

 

Ένας εργοδότης επιθυμεί να συνεργάζεται με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αγνού ενδιαφέροντος για την εταιρεία, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους της. 

Η έρευνα γύρω από τα παραπάνω αποτελεί sos κομμάτι της προετοιμασίας σου. Χρησιμοποίησε το LinkedIn, το website, τα Social Media για να συλλέξεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Ακόμα, ρίξε μια ματιά σε τυχόν σχετικές συνεντεύξεις και αφιερώματα που μπορεί να συναντήσεις στο Google. 

Βρες μια απάντηση κατά την οποία, οι προσωπικοί σου στόχοι ευθυγραμμίζονται με το όραμα της εταιρείας και μίλα…

 

Διάβασα πριν μερικούς μήνες ένα άρθρο αναφορικά με όσα η εταιρεία σας προσφέρει στην κοινωνία. Δεδομένης της εθελοντικής μου δράσης αλλά και των αξιών μου εν γένει, τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τους φορείς, που τους απασχολεί το κοινωνικό σύνολο και δρουν προασπιζόμενοι τέτοιες αξίες. Θα ήθελα πολύ, να φτάνω κάθε μέρα στο γραφείο, γνωρίζοντας ότι θα έχω την ευκαιρία, μέσω της δουλειάς μου να προσφέρω και εγώ!

 


Εγώ είμαι καλυμμένος. Θες να μου κάνεις κάποια ερώτηση;

 

Τονίζουμε και ξαναματονίζουμε ότι μια συνέντευξη εργασίας είναι ένας διάλογος και σίγουρα όχι ένας μονόλογος που λες λες λες τα της επαγγελματικής σου ζωής. Εξάλλου, μη ξεχνάς ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δε κρίνεσαι μόνο εσύ, αλλά και το κατά πόσο κατάλληλη είναι για σένα η θέση ή η εταιρεία…

Για αυτό, κάνε follow up ερωτήσεις, όπως:

  • Θα μπορούσατε να μοιραστείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα καθημερινά μου καθήκοντα;
  • Εάν τελικά προσληφθώ, τι θα περιμένετε από εμένα μέσα στους πρώτους δύο μήνες;
  • Κατά τη γνώμη σας, ποιός είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας επιτυχίας για αυτή τη θέση;
  • Θα μπορούσατε να μοιραστείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την κουλτούρα και το όραμα της εταιρείας;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για την επόμενη χρονιά;

 

Απόφυγε να αποσπάσεις πληροφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν: 

  • Κουτσομπολιά
  • Πράγματα που μπορείς να βρεις στο internet 

Εάν επιθυμείς να αναφερθείς σε θέματα όπως ο μισθός, οι άδειες, οι αργίες τα ρεπό κτλ. πρέπει να το κάνεις με κομψότητα. Εάν μάλιστα, βρίσκεσαι στο πρώτο στάδιο της συνέντευξης, να θυμάσαι ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτά που χρειάζεται να ξέρεις θα στα αναφέρουν και οι ίδιοι!

 

 

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα;

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?