Upskilling: 5 τρόποι για να χτίσετε καινούργιες δεξιότητες

 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει οδηγήσει τις εταιρείες να αλλάξουν τις πρακτικές τους γρηγορότερα από το αναμενόμενο και να υιοθετήσουν νέους τρόπους δουλειά.

Για να είναι πλήρως προετοιμασμένοι, οι ηγέτες πρέπει να διατηρούν το εργατικό δυναμικό τους εξοπλισμένο με τις δεξιότητες του μέλλοντος. Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστα, να υπάρχει και ένα εσωτερικό πλάνο σε κάθε εταιρεία που να αποσκοπεί στο upskilling των ανθρώπων της.

 

Βελτίωση δεξιοτήτων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός οργανισμού, μια μέθοδος μπορεί να είναι πιο κατάλληλη από μια άλλη. Συχνά, ένας συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών αναβάθμισης είναι πιθανό να λειτουργήσει καλύτερα. Παρακάτω παρατίθενται πέντε μέθοδοι βελτίωσης δεξιοτήτων που επαναπροσδιορίζουν τον σημερινό χώρο εργασίας:

 

1. Εκμάθηση και ανάπτυξη

Η αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού μέσω ενός προγράμματος εκμάθησης και ανάπτυξης είναι ίσως ο πιο προφανής τρόπος. Ανάλογα με το μοντέλο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας τέτοιας στρατηγικής, απαιτούνται τέσσερις φάσεις:

- Ανάλυση αναγκών κατάρτισης

- Προσδιορισμός των μαθησιακών στόχων

- Σχεδιασμός περιεχομένου και μεθόδου κατάρτισης

- Έλεγχος και αξιολόγηση

 

2. Εναλλαγή εργασίας

Η εναλλαγή εργασίας είναι μια βασική τεχνική στον επανασχεδιασμό της εργασίας. Είναι η πρακτική της μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ θέσεων εργασίας σε έναν οργανισμό και μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για τη μεταφορά συγκεκριμένων δεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων. Αυτές οι εναλλαγές πραγματοποιούνται μεταξύ εργασιών στο ίδιο επίπεδο. Είναι επίσης συχνά προσωρινές, οπότε οι άνθρωποι επιστρέφουν στην αρχική τους εργασία μετά από μια ορισμένη περίοδο.

 

3. Διεύρυνση εργασίας

Η διεύρυνση της θέσης εργασίας περιλαμβάνει συμπληρωματικές δραστηριότητες εντός του ίδιου επιπέδου στον υπάρχοντα ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι ένας υπάλληλος θα ασχολείται με περισσότερες και διαφορετικές δραστηριότητες στην τρέχουσα δουλειά του. Η διεύρυνση της θέσης εργασίας διδάσκει τους ανθρώπους μια ποικιλία δεξιοτήτων και βοηθά την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους. Οι πρόσθετες ευθύνες στην εργασία απαιτούν εκπαίδευση και βοήθεια για την οικοδόμηση πρόσθετης εμπειρίας.

 

4. Εμπλουτισμός εργασίας

Ο εμπλουτισμός της εργασίας είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την προσθήκη επιπλέον διαστάσεων σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται η αύξηση της ποικιλίας δεξιοτήτων, δημιουργώντας περισσότερη αυτονομία και δίνοντας ανατροφοδότηση. Ενώ ο κύριος στόχος του εμπλουτισμού της εργασίας είναι να δοθούν κίνητρα στη εργασία, μπορεί ταυτόχρονα να έχει και το πλεονέκτημα του μπόνους, δηλαδή το γεγονός ότι η αυξανόμενη ποικιλία δεξιοτήτων συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επεκτείνουν τις ικανότητές τους.

 

5. Πρόσληψη εξωτερικών ειδικών

Μερικές φορές χρειάζεται να οικοδομηθούν καινούργιες δεξιότητες, αλλά δεν υπάρχει η εσωτερική δυνατότητα για να επιτευχθεί αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει είτε ο απαιτούμενος χρόνος είτε  η κατάλληλη γνώση και εμπειρία. Μια λύση μπορεί να είναι η μίσθωση ανεξάρτητων ειδικών, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες με ακρίβεια και ταχύτητα.

Αν πιστεύετε ότι η θέση εργασίας σας απαιτεί περισσότερες δεξιότητες και χρειάζεται να μάθετε καινούργια πράγματα, τότε ίσως αξίζει να διερευνήσετε έναν από τους παραπάνω τρόπους με τον/τη manager σας ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας σας.

Το upskilling βέβαια δεν αποτελεί  ευθύνη, μόνο της εταιρείας στην οποία εργάζεστε. Είναι κυρίως δική σας ευθύνη και θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί βασική σας προτεραιότητα. Εμείς από τα άρθρα του Carieristablog θα σας προσφέρουμε όση περισσότερη βοήθεια και ενημέρωση μπορούμε, προκειμένου να τα καταφέρετε και σε αυτόν τον τομέα.

Κάνε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνεις καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?