Η Μεγάλη Παραίτηση: Πώς ο Covid άλλαξε την έννοια της καριέρας σε παγκόσμιο επίπεδο

 

Απρόσμενα γεγονότα διαταράσσουν τις συνήθειές μας, μας απομακρύνουν από τη ζώνη άνεσης και μας οδηγούν να θέσουμε μεγάλα ερωτήματα στον εαυτό μας σχετικά με το τι έχει σημασία και τι αξίζει να κάνουμε στη ζωή μας. Η πανδημία πέτυχε να αναδείξει τα πράγματα που εκτιμούν περισσότερο οι εργαζόμενοι και για τα οποία δεν επιθυμούν να συμβιβαστούν.

Γι’αυτό το λόγο μπήκε στη ζωή μας  "Η Μεγάλη Παραίτηση" ή όπως αλλιώς ονομάζεται "Η Μεγάλη Αφύπνιση". Οι όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο, καθώς αρχίζουμε να βγαίνουμε από την πανδημία, ένας αριθμός-ρεκόρ ανθρώπων εγκαταλείπουν τη δουλειά τους. Μόνο τον Απρίλιο, αυτή η έξοδος ανήλθε σε τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους, ή 2,7 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού, το υψηλότερο ποσοστό από το 2000.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το 40 % του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του φέτος, ενώ το 53% θα επέλεγε μια δουλειά σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο.

 

Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout)

Οι εργαζόμενοι επανεκτιμούν τις επιλογές τους και σε πολλές περιπτώσεις η επαγγελματική εξουθένωση αναφέρεται ως ένας από τους κυριότερους λόγους σε αυτην την επανεκτίμηση. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 71 % είχε υποστεί επαγγελματική εξουθένωση. Δύο από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επαγγελματική εξουθένωση είναι η αλλαγή εργοδότη & η παραίτηση.

Η επαγγελματική εξουθένωση από μόνη της, όσο έντονη και διαδεδομένη κι αν είναι, δεν εξηγεί πλήρως το φαινόμενο. Εξάλλου, βρισκόμασταν σε επιδημία επαγγελματικής εξουθένωσης ακόμη και πριν από την πανδημία. Αυτό που έκανε η πανδημία ήταν να μας δώσει χρόνο να σκεφτούμε αφενός τι πραγματικά εκτιμούμε στη εργασία και εν γένει στη ζωή μας, και αφετέρου ποια κομμάτια της ζωής θέλουμε να πάρουμε μαζί μας και ποια να αφήσουμε πίσω μας μετά την πανδημία.

 

Ο επαναπροσδιορισμός της επιτυχίας

Δηλαδή, υπάρχει κάτι βαθύτερο στην καρδιά αυτής της μεγάλης αφύπνισης: ένας συλλογικός επαναπροσδιορισμός της επιτυχίας. Όταν τόσα πολλά μέρη της ζωής μας αποκόπηκαν από τον εξωτερικό κόσμο - είτε είχαμε την τύχη να μπορούμε να εργαζόμαστε στο σπίτι, είτε όχι – ήταν αναπόφευκτο να δώσουμε λιγότερη βαρύτητα στην «επιτυχία». Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι το να ορίζουμε τον εαυτό  μας σύμφωνα με το βιογραφικό μας και το να επιδιώκουμε την επιτυχία που βασίζεται αποκλειστικά στα χρήματα και το status, δεν είναι βιώσιμο.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια στροφή προς πιο «γεμάτες» ζωές, βασισμένες σε έναν πιο βιώσιμο ορισμό της επιτυχίας που περιλαμβάνει την ψυχική υγεία, τη δική μας εσωτερική γαλήνη και τη χαρά. Βγαίνοντας από αυτή την αναγκαστική παύση, έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και πλέον τα υλικά αγαθά είναι λιγότερο σημαντικά από τα άυλα.

 

Η αναζήτηση της επαγγελματικής προόδου

Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που σχεδιάζουν να αλλάξουν δουλειά μετά τον COVID, το κάνουν επειδή ανησυχούν για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι το 38% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν κολλήσει στην καριέρα τους από την αρχή της πανδημίας. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εργάζονται σκληρά αλλά δεν τους έχουν δοθεί ευκαιρίες να προχωρήσουν επαγγελματικά στην τρέχουσα εταιρεία τους.

 

Η κουλτούρα της εταιρείας και η έμφαση στην ψυχική υγεία εκτιμάται περισσότερο

Οι εταιρείες που καλλιεργούν κουλτούρες που αντικατοπτρίζουν αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους εργαζόμενους θα κερδίσουν τις επερχόμενες μάχες. Οι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια της εσωτερικής κουλτούρας, να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχή μάθηση και να επικεντρωθούν στην ισορροπία, την ευεξία, την ψυχική υγεία και την υποστήριξη των εργαζομένων τους.

 

Η ευκαιρία είναι τώρα

Δεν είναι πολλές οι φορές που μας δίνεται η ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη ζωή και την καριέρα μας για να προσεγγίσουμε την επιτυχία και την ευτχία.  Η πανδημία έδωσε τον χρόνο σε πολλούς εργαζόμενους να επανακαθορίσουν την οπτική τους και να μπορέσουν να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον στον επαγγελματικό τομέα.

Και φυσικά, αν η καριέρα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες σας ή αν ψαχνετε για μία καινούργια δουλεια, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ενημερώνεστε και για να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας από το carierista.com:

Δημιουργήστε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωστε με απλά βήματα το βιογραφικό σας για να μπορούν να σας εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξτε για κενές θέσεις εργασίας. Μιλήστε κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένετε λοιπόν; Γίνετε τώρα μέλη στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου & κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?