Πράγματα που δεν λέμε σε μία συνέντευξη για δουλειά

 

Τα κατάφερες! Έκανες το πρώτο βήμα. Σε κάλεσαν σε μία συνέντευξη για δουλειά. Όμως, αυτό δεν αρκεί, προφανώς. Πρέπει να πας προετοιμασμένος/η στο ραντεβού. Για αυτό λοιπόν, ο πιο κάτω οδηγός θα σε βοηθήσει το τι δεν πρέπει να πεις σε πιθανή μελλοντική σου συνέντευξη!

«Τι κάνει η εταιρεία σας, είπαμε;»

Το καταλάβαμε πως έστειλες το βιογραφικό σου σε πολλές εταιρείες. Τόσες πολλές που δεν πρόσεξες καν ποιες είναι. Πολύ κακώς! Ο πιθανός μελλοντικός εργοδότης σου σε θέλει «διαβασμένο». Θέλει να δει πως «ψήνεσαι» για πρόσληψη στην εταιρεία του. Αν μη τι άλλο, στην εποχή του Ίντερνετ ζούμε. Η αναζήτηση πληροφοριών για τη μέλλουσα(;) εταιρεία  σου είναι  μία εύκολη διαδικασία.

«Τι μισθό θα παίρνω;»

Έχεις ανάγκες και όνειρα. Αγχώνεσαι με αυτά που ακούς για τους μισθούς. Αλλά πραγματικά, μη βιάζεσαι να ρωτήσεις πόσο θα πληρωθείς. Προέχει η πρόσληψή σου. Για αυτό πρέπει να δείξεις αρχικά πάθος για τη προσφερόμενη δουλειά. Μπορεί να ερωτηθείς πάντως για το τι μισθό θες. Πρέπει να δώσεις μία απάντηση, σε αυτή την ερώτηση.

«Συγγνώμη που άργησα αλλά…»

Δεν έχει «αλλά». Από τώρα αρχίσαμε με τα «αλλά»; Αυτό θα αναρωτηθεί ο πιθανός μελλοντικός εργοδότης σου. Θα αναρωτηθεί επίσης αν μπορείς να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου. Δεν έχει σημασία αν «είχε κίνηση στο δρόμο» ή αν «έψαχνες τη διεύθυνση στο κινητό». Θα μπορούσες απλά να ξεκινήσεις νωρίτερα από το σπίτι σου. 

«Εεεεεεεεεεε…»

Τα «εεεεεε» απαγορεύονται σε μία συνέντευξη για δουλειά. Δύσκολο να τα αποφύγεις, το ξέρουμε, για αυτό σου προσφέρουμε μία συμβουλή. Κάνε παύσεις στο λόγο σου, αν θες να σκεφτείς κάποια «δύσκολη» απάντηση. Αν μη τι άλλο, δείξε πως είσαι ένας άνθρωπος που σκέφτεται πριν ανοίξει το στόμα του! Και ξέρει και για τι μιλάει…

«Έφυγα από την εταιρεία Χ γιατί ήταν χάλια εκεί»

Δεν έχει σημασία αν έχεις δίκιο ή άδικο. Αν κακολογήσεις τον προηγούμενο εργοδότη σου, μπορεί να παρεξηγηθείς. Να φανεί πως ο χαρακτήρας σου είναι δύσκολος. Πως έχεις έφεση στα κουτσομπολιά και τις κακοήθειες. «Λες να λέει τα ίδια και για μένα;» θα σκεφτεί ενδεχομένως ο πιθανός μελλοντικός εργοδότης σου…

«Είμαι η καλύτερη επιλογή για εσάς»

Καλή η αυτοπεποίθηση δε λέμε. Αλλά με μέτρο. Δεν είναι ωφέλιμο να σε περάσουν για ψώνιο σε ένα job interview! To βιογραφικό σου μπορεί να είναι καλό, αλλά μη το φωνάζεις κιόλας! Ανάφερε τα προσόντα ή τα επιτεύγματα σου μόνο αν ερωτηθείς για αυτά. Και φυσικά, μόνο όταν ερωτηθείς για αυτά.

«Δε βρίσκω αλλού δουλειά, δε ξέρω τι άλλο να κάνω»

Δε λέμε, η κατάσταση σου είναι πραγματικά δύσκολη. Και μη νομίζεις πως δεν το κατανοούν και οι γύρω σου αυτό. Στον επαγγελματικό κόσμο όμως δεν ανταμείβονται οι «πονεμένοι» εργαζόμενοι. Ανταμείβονται αυτοί που «μπορούν να βγάλουν τη δουλειά».

«Βασικά, συγγνώμη αλλά δεν είστε η Νο1 επιλογή μου»

Έχεις άλλες προτάσεις για δουλειά; Θες να κάνεις κάτι δικό σου; Πολύ ωραία! Κανείς όμως δε θέλει να έχει το ρόλο της «καβάτζας». Ούτε ο πιθανός μελλοντικός εργοδότης σου το θέλει. Επαναλαμβάνουμε, ψάχνει κάποιον/α που «ψήνεται» να εργαστεί μαζί του.

Αν έφτασες μέχρι εδώ, θα έχεις καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Η συνέντευξη για δουλειά αποτελεί μία δύσκολη δουλειά! Κατά τη διάρκεια της, δε παίζει ρόλο μόνο το τι λέει κάποιος. Αλλά και το τι δε λέει. Για αυτό σε καλούμε να σκεφτείς πολύ όσα διάβασες στο παρόν άρθρο.

 

Πηγή

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?