4 πράγματα που κάνουν τα αφεντικά με αποτέλεσμα να χάνουν τους (καλύτερους) υπαλλήλους

Το να χάσει μια εταιρεία έναν καλό υπάλληλο, πόσο μάλλον τις μέρες μας που η ανεργία μειώνεται, έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε ολόκληρη την επιχείρηση που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας αλλά και των εσόδων. Δε χρειάζεται βέβαια να αναφερθεί ότι η αναπλήρωση του υπαλλήλου, εκτός του ότι εμπεριέχει ρίσκο, είναι και ακριβή, αν σκεφτεί κανείς την ώρα που θα πρέπει να αφιερωθεί για να βρεθεί ο νέος υπάλληλος αλλά και το κόστος της εκπαίδευσής του. (Αν ψάχνετε ήδη για νέα δουλειά ή νέο υπάλληλο, επισκεφτείτε το Carierista.com)

Στο άρθρο αναφέρονται 4 λάθη τα οποία κάνουν τα αφεντικά στις εταιρείες με αποτέλεσμα να χάνουν τους καλύτερους τους υπαλλήλους.

Λάθος 1: Θέτουν πολύ ψηλούς στόχους και αναμένουν την άμεση εκπλήρωσή τους
Σκεφτείτε το εξής σενάριο: Ένας πωλητής σε μια εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να εξυπηρετήσει τον επόμενο του πελάτη ή στο να περάσει σωστά τα στοιχεία του προηγούμενου του πελάτη στο σύστημα της εταιρείας. Ο προϊστάμενος του, του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να καθυστερεί να εξυπηρετεί τους πελάτες, αλλά παράλληλα γνωρίζει ότι αν δε φέρνει νέους πελάτες στην εταιρεία θα βρει τον μπελά του. Αυτά τα διλήμματα που καλείται καθημερινά να λύσει ο υπάλληλος του δημιουργούν άγχος και πίεση με αποτέλεσμα να μισεί τη δουλειά του.
Πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα; Πάρτε παράδειγμα από τη Disney. Κάθε υπάλληλος στο μαγεμένο βασίλειο έχει μια λίστα με τις προτεραιότητές του. Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ψηλά στη λίστα και τα λιγότερης σημασίας πιο χαμηλά. Όταν οι υπάλληλοι βρίσκονται προ διλημμάτων, απλά συμβουλεύονται τη λίστα τους. Οι εργοδότες επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουν στους προϊσταμένους τους, με σειρά προτεραιότητας τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, θέτοντας λογικά χρονοδιαγράμματα και επιτεύξιμους στόχους.

Λάθος 2: Βάζουν άτομα σε λάθος ρόλους/θέσεις
Αν έχετε ποτέ ακούσει υπάλληλο να λέει "Σπούδαζα τόσα χρόνια για να κάνω αυτό;" μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους. Αυτό είναι κλασικό παράδειγμα σπατάλης γνώσης και ικανοτήτων το οποίο οδηγεί τους υπαλλήλους στη ματαίωση και κατ'επέκταση στη μη αποδοτικότητα.
Πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα; Πρέπει ο ρόλος και τα καθήκοντα της θέσης να είναι ξεκάθαρα, τόσο στην ανάρτηση της θέσης εργασίας αλλά και στο interview με τους υπαλλήλους. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο υπάλληλος να νιώσει ότι εξαπατήθηκε και ότι προσλήφθηκε για μια συγκεκριμένη θέση αλλά τελικά κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Λάθος 3: Απολαμβάνουν τα εύσημα και μεταβιβάζουν την ευθύνη
Σκεφτείτε το εξής σενάριο: Μια διευθύντρια σε ένα εστιατόριο ακούει έναν πελάτη να φωνάζει σε ένα σερβιτόρο που έριξε κατά λάθος ένα ποτήρι νερό πάνω του. Εκείνη τη στιγμή ο υπάλληλος θέλει να νιώσει έμπρακτα τη στήριξη του προϊσταμένου του από τον οποίο περιμένει να λύσει το πρόβλημα με τρόπο που θα ικανοποιήσει τον πελάτη αλλά δε θα προσβάλει τον ίδιο. Ταυτόχρονα, στις περιπτώσεις που ο προϊστάμενος δέχεται τα εύσημα από τους πελάτες για το καλό service, αυτά τα εύσημα πρέπει να μεταφερθούν στο προσωπικό. Έτσι λειτουργούν οι ηγέτες.

Λάθος 4: Δεν επενδύουν στο προσωπικό τους
Πολλοί ηγέτες είτε επειδή σκέπτονται το κόστος, είτε επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν το προσωπικό τους, δεν φροντίζουν να το επιμορφώσουν. Ένας ηγέτης όμως δεν πρέπει να σκέπτεται αυτά τα ενδεχόμενα. Ο ηγέτης οφείλει αν επιθυμεί να έχει στην επιχείρησή του τους καλύτερους, να επενδύει χρόνο και χρήμα στο προσωπικό του, στέλλοντάς το στα καλύτερα σεμινάρια και συνέδρια.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?