Τοξικό Εργασιακό Περιβάλλον: 6 σημάδια που το μαρτυρούν

Για πολύ κόσμο, το γραφείο μπορεί να μοιάζει με δεύτερο σπίτι. Άλλωστε εκεί περνάμε το μεγαλύτερο χρόνο όσο είμαστε ξύπνιοι. Πιθανότατα περνάς περισσότερο χρόνο με τους συναδέλφους παρά με την οικογένειά σου.

Αν δεν είστε χαρούμενοι στο εργασιακό σας περιβάλλον, πιθανότητα αυτή η απογοήτευση θα μεταφέρεται στην προσωπική σας ζωή, δημιουργώντας σας προβλήματα τόσο στην αυτοεκτίμησή, όσο και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να έχει επίπτωση και στην υγεία σας καθώς τα ανεβασμένα επίπεδα άγχους σε ένα δυσλειτουργικό γραφείο μπορούν να οδηγήσουν στο Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, σε κόπωση ή ακόμα και σε κατάθλιψη.

Αν κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα σας χτύπησε την πόρτα, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνετε ένα απολογισμό της δυσλειτουργίας στον χώρο εργασίας σας, προκειμένου να αξιολογήσετε αν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ή αν ενδεχομένως είναι καιρός να προχωρήσετε κάπου αλλού.

Παρακάτω παρουσιάζονται 6 σημάδια που φανερώνουν ότι εργάζεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον:

 

1. Σας έχουν πει ότι "Είστε τυχεροί που έχετε δουλειά".

Αν έχετε ποτέ ακούσει αυτή τη δήλωση από τον προϊστάμενο ή από τον HR της εταιρείας, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. Αυτή είναι μια τακτική που παραπέμπει σε εκφοβιστική συμπεριφορά και έλεγχο δια μέσου του φόβου.

 

2. Φτωχή επικοινωνία

Νιώθετε ότι δε λαμβάνετε καμία ενημέρωση σε σχέση με σημαντικά θέματα στη δουλειά; Η φτωχή ή ανύπαρκτη επικοινωνία είναι χαρακτηριστικό των τοξικών εργασιακών χώρων. Η ανυπαρξία θετικής αξιολόγησης και η εμμονή σε τυχόν λάθη γκρεμίζουν κάθε μορφή θετικής επικοινωνίας. Μπορεί να κάνετε τη δουλειά τριών ή και τεσσάρων ατόμων και παρόλα αυτά ουδέποτε το αφεντικό η οι συνάδελφοι δε σας είπαν μια καλή κουβέντα. Αν αυτά συμβαίνουν ίσως έχει έρθει η ώρα να κουνήσετε μαντήλι!

 

3. Όλοι και όλες έχουν κακή διάθεση

Εάν καθώς περπατάτε στην δουλειά σας όλοι γύρω σας είναι δυστυχισμένοι, τότε μπορεί να είστε παγιδευμένοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Σε αυτού του είδους γραφείο, δεν υπάρχει ενθουσιασμός, κανείς δεν έρχεται με χαμόγελο στο πρόσωπό του και κανείς δεν λέει ποτέ "μου αρέσει που δουλεύω εδώ".
Ένα υψηλό ποσοστό αποχώρησης μεταξύ των εργαζομένων είναι ένα καλό σημάδι ότι οι άνθρωποι φεύγουν πολύ γρήγορα, πιθανότατα λόγω της δυστυχίας τους και του φτωχού ηθικού τους στο γραφείο.

 

4. Υπάρχει πάντα δράμα στο γραφείο

Εάν οι κλίκες κυριαρχούν στο γραφείο σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι γυρίσατε πάλι στο γυμνάσιο. Συνεχώς νιώθετε ότι οι συνάδελφοι σας μιλούν για σας πίσω από την πλάτη σας.
Οι τοξικοί συνάδελφοι είναι πιθανόν να βρίσκονται να συνομιλούν γύρω από το ψυγείο νερού ψιθυρίζοντας ο ένας στο αυτί του άλλου. Καλλιεργούν ένα περιβάλλον στο ο οποίος ο ένας προσπαθεί να φάει τον άλλο.
Στο γραφείο πάντα κυκλοφορούν φήμες και κουτσομπολιά, ενώ οι παρεξηγήσεις και οι διακρίσεις είναι το σύνηθες.

 

5. Τίποτε δε λειτουργεί σωστά

Νιώθετε ότι τα μίτινγκς αποτελούν χάσιμο χρόνου, ενώ καμία εργασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί όπως πρέπει; Είναι οι δραστηριότητες της εταιρείας συνήθως αποτυχημένες;
Οι τοξικοί χώροι εργασίας είναι γεμάτοι σύγχυση, αυθαίρετες προθεσμίες, έλλειψη συντονισμού και μια στάση του τύπου «εδώ έτσι γίνονται τα πράγματα». Εάν προστίθενται συνεχώς νέες πολιτικές ή κανονισμοί ή εάν η διοίκηση δεν είναι ποτέ κοντά για να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, αυτά είναι συμπτώματα ενός μεγαλύτερου προβλήματος που προέρχεται από την κακή ηγεσία.

 

6. Έχετε ένα τυραννικό αφεντικό

Αυτός ο τύπος αφεντικού προσπαθεί πάντοτε να ελέγχει κάθε κίνηση σας και αισθάνεστε σαν να καραδοκεί απλά για να βρει ένα λάθος που κάνετε. Τα τοξικά αφεντικά συνήθως είναι απρόθυμα να ακούσουν τους άλλους και αισθάνονται ότι ο τρόπος τους είναι πάντα ο σωστός.
Το αφεντικό σας αγαπά να επιδεικνύει την εξουσία του και θέλει να δείχνει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αυτός ή αυτή πιθανότατα δεν είναι πρόθυμος/η να βάλει ένα χέρι για να βοηθήσει σε εργασίες ή να σας πει μια καλή κουβέντα όταν έχετε ολοκληρώσει κάτι επιτυχημένα.
Αν νιώθετε ότι ο προϊστάμενός σας θα περίμενε από σας να έρθετε να δουλέψετε ακόμα και αν είστε στο νοσοκομείο άρρωστοι, ίσως να βιώνετε ένα τυραννικό και τοξικό αφεντικό και μάλλον θα πρέπει να τον αποχαιρετήσετε.

Αν τα πιο πάνω συμβαίνουν σε κάποιο βαθμό, και αν έχετε παρατηρήσει ότι το άγχος σας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, στον ύπνο ακόμα και στην υγεία σας τότε πιθανότατα εργάζεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Το πρώτο βήμα είναι η έγκαιρη διάγνωση η οποία θα σας βοηθήσει να πάρετε τις αποφάσεις που πρέπει.

 

ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΙΕΡΑ; 
Δημιούργησε προφίλ στο Carierista και συμπλήρωσε με απλά βήματα το βιογραφικό σου για να μπορούν να σε εντοπίσουν οι εταιρείες. Ψάξε για κενές θέσεις εργασίας. Μίλα κατευθείαν, μέσω μηνυμάτων, με τους εργοδότες. Τι περιμένεις; Γίνε μέλος στο πρώτο επαγγελματικό δίκτυο της Κύπρου.

ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΤΟΜΟ;
Στο Carierista σχεδιάσαμε και σου προσφέρουμε τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σου. Δημιούργησε με απλά βήματα εταιρικό προφίλ. Ανάρτησε θέσεις εργασίας και αξιολόγησε online τους υποψήφιους. Αναζήτησε βιογραφικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στείλε και λάβε μηνύματα στο inbox σου. Ανάρτησε στο blog τα νέα της εταιρείας σου. Αν θέλεις να εγγραφείς σαν εργοδότης πάτησε ΕΔΩ.

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?